Lonkka- ja kyynärnivellausuntojen sanalliset lisähuomiot

Täältä löydät jalostustoimikunnan tiedotteet
Petra Palukka
Viestit: 5570
Liittynyt: 02.11.2010 08:27

Lonkka- ja kyynärnivellausuntojen sanalliset lisähuomiot

Viesti Kirjoittaja Petra Palukka » 28.05.2017 16:49

Kennelliiton lonkka- ja kyynärnivellausuntoihin kirjataan silloin tällöin sanallisia kommentteja kohtaan Röntgenlausuntoon liittyvät lisätiedot (lonkkien kohdalla esim. "Löysyyttä" tai "Hieman matalat lonkkamaljat"). Suomenlapinkoirien jalostustoimikunta tiedusteli Kennelliiton Jalostustieteelliseltä toimikunnalta, että olisiko mahdollista saada sanallinen kommentti systemaattisesti kaikkiin lausuntoihin ja tallentaa kommentit myös Kennelliiton jalostustietojärjestelmään. Sanallisista kommenteista olisi hyötyä jalostusyhdistelmien suunnittelussa, kun ei yhdistettäisi koiria, joilla molemmilla on esim. matalat lonkkamaljat.

Kennelliitosta saamamme vastauksen mukaan lisähuomiot eivät kuulu FCI:n lonkkanivelten arvosteluperusteisiin ja niitä annetaan sattumanvaraisesti ylimääräisenä palveluna silloin, kun lausunnon antaja haluaa erityisesti kertoa omistajalle jotakin, esimerkiksi perusteeksi lausuntoon. Lisäksi Kennelliitosta kehotettiin urosten ja narttujen omistajia vaihtamaan näitä tietoja keskenään yhdistelmistä keskusteltaessa.

Jalostustoimikunnat pyytävät kaikkia lappalaiskoirien omistajia, joiden koirien lonkka- ja/tai kyynärnivellausuntoihin on kirjattu sanallisia kommentteja, toimittamaan kommentit osoitteeseen lappalaiskoirat.jtk@gmail.com, jotta voimme kirjata ne ylös omaan jalostustietojärjestelmäämme ja hyödyntää niitä yhdistelmien arvioinnissa. Mainitse myös, saako kommentit julkaista Lappalaiskoirat ry:n nettisivujen Terveystiedot-osiossa. Jos olet Kennelliiton jäsen, löydät koirasi röntgenlausunnon Omakoira-palvelun Koirat-välilehdeltä kohdasta Terveyslausunnot > Tulosta lausunto. Röntgenlausuntoon liittyvät lisätiedot -kohta löytyy pdf-tiedoston viimeiseltä sivulta, jos sellainen ylipäätään on.