Degeneratiivinen Myelopatia (päivitetty 3.7.2017)

Täältä löydät jalostustoimikunnan tiedotteet
Anna-Maija Kuisma

Degeneratiivinen Myelopatia (päivitetty 3.7.2017)

Viesti Kirjoittaja Anna-Maija Kuisma » 08.04.2014 11:42

"Uusi sairaus" Degeneratiivin Myelopatia (etenevä selkäydinrappeuma) on havaittu Australiassa ja USA:ssa. Sairaus puhkeaa aikaisintaan 7-8 vuoden iässä, sairastunut koira halvaantuu kuuden kuukauden - kolmen vuoden päästä puhkeamisesta. Sairautta luullaan usein ikääntymisen aiheuttamaksi nivelrikoksi tai muuksi vanhuuden vaivaksi, tämän vuoksi ei ole tiedossa miten paljon DM-tapauksia on jäänyt huomaamatta. Suomenlapinkoirista on löytynyt kuusi kantajaa, neljä USA:ssa ja kaksi Australiassa. Kantajien takana on suomalaisia koiria. USA:ssa on tukittu 31 näytettä Missourin yliopistossa. Laboklin tarjoaa DM-testin kaikille roduille, mutta yhtään lapinkoiraa ei ole heidän mukaansa testattu. Jos joku innostuu testauttamaan koiransa, toivomme että tämäkin tulos ilmoitetaan jalostustoimikunnalle.

Petra Palukka
Viestit: 5570
Liittynyt: 02.11.2010 08:27

Re: Degeneratiivinen Myelopatia

Viesti Kirjoittaja Petra Palukka » 24.02.2017 17:37

Jalostustoimikunnan tiedossa on kaksi kliinisesti oireilevaa, DM-sairastumisalttiiksi geenitestattua suomenlapinkoiraa (9- ja 11-vuotiaat). Tämänhetkisten koti- ja ulkomaisten koirien geenitestitulosten perusteella n. neljäsosa suomenlapinkoirakannasta on DM-kantajia ja sairastumisalttiita laskennallisesti 1-2%. Kaikki genotyypiltään sairastumisalttiit eivät välttämättä sairastu kliinisesti: kyseessä on joko epätäydellinen penetranssi (eli kaikki perimältään alttiit eivät sairastu), tai sairastumisalttiit koirat eivät elä tarpeeksi vanhaksi, että ehtisivät oireilla. Siihen, kuinka suuri osuus geneettisesti sairastumisalttiista suomenlapinkoirista oikeasti sairastuu, tulee lisää selvyyttä vasta vuosien mittaan, kun koirat ikääntyvät. Pelkästään kliinisten oireiden perusteella tehty DM-diagnoosi on epävarma: eräässä amerikkalaisessa tutkimuksessa tehtiin ruumiinavaus n. 250 koiralle (mukana monia eri rotuja), joista valtaosalla oli diagnosoitu oireiden perusteella DM, mutta ruumiinavauksissa diagnoosi todennettiin vain n. kahdella kolmasosalla. Väärien diagnoosien mahdollisiksi aiheuttajiksi epäiltiin mm. välilevytyriä, kasvaimia, tulehduksia, vammoja tai halvauskohtauksia. Vetoamme DM-sairaiksi epäiltyjen/sairastumisalttiiksi geenitestattujen koirien omistajiin, että koirille teetettäisiin aikanaan ruumiinavaus, jotta saisimme sairaudesta koko rotua hyödyttävää tietoa. Lappalaiskoirat ry korvaa toistaiseksi ruumiinavauskustannukset kaikille DM-sairastumisalttiiksi geenitestatuille koirille, joiden geenitestitulokset on toimitettu yhdistykselle. Lasku hyvitetään sillä ehdolla, että ruumiinavausraportti toimitetaan jalostustoimikunnalle ja sen tulokset saa julkaista.

Jalostustoimikunta kannustaa suomenlapinkoirien omistajia DM-geenitestaamaan koiriaan, jotta koirakannan kokonaistilanteesta saadaan entistä parempi käsitys. Jalostustoimikunnan suositus tässä vaiheessa on, että kahta tiedettyä DM-kantajaa ei yhdistettäisi keskenään. Kantajan yhdistämisessä testaamattomaan kannattaa käyttää harkintaa ja testaamattoman partnerin lähisuvun DM-statukset kannattaa tarkastaa huolellisesti ennen astutuspäätöstä. Geneettisesti sairastumisaltistakin voi harkitusti käyttää DM-terveen partnerin kanssa, mutta kovin suuria jälkeläismääriä tällaiselle koiralle ei ole suotavaa tulla huomioiden kantajien jo ennestään korkea määrä suomenlapinkoirakannassa.

Jalostustoimikunta jatkaa geenitestitulosten keräilyä ja julkaisemista. Jos huomaat oman jalostuskoirasi lähisukulaisen saaneen tuloksen kantaja tai sairas, kannattaa harkita myös omasi testauttamista. Testiä tarjoaa mm. Laboklin ja Movet.

Petra Palukka
Viestit: 5570
Liittynyt: 02.11.2010 08:27

Re: Degeneratiivinen Myelopatia (tiedote päivitetty 24.2.2017)

Viesti Kirjoittaja Petra Palukka » 22.04.2017 09:18

Suomenlapinkoirien jalostustoimikunnalle on nyt saapunut ensimmäinen sekä geenitestin että kliinisten oireiden perusteella DM-sairaaksi diagnosoidun suomenlapinkoiran ruumiinavauslausunto. Eviran lausunnon mukaan sillä todettiin degeneratiiviselle myelopatialle tyypillisiä muutoksia. Ruumiinavauksessa varmistuneet DM-diagnoosit löytyvät Lappalaiskoirat ry:n tuloslistalta jatkossa merkinnällä Sairas (ruumiinavaus).

Petra Palukka
Viestit: 5570
Liittynyt: 02.11.2010 08:27

Re: Degeneratiivinen Myelopatia (päivitetty 22.4.2017)

Viesti Kirjoittaja Petra Palukka » 03.07.2017 17:30

Suomenlapinkoirien jalostustoimikunnalle on saapunut toinen sekä geenitestin että kliinisten oireiden perusteella DM-sairaaksi diagnosoidun suomenlapinkoiran ruumiinavauslausunto, ja myös siinä todettiin degeneratiiviselle myelopatialle tyypillisiä muutoksia.

Vastaa Viestiin