Tänään on torstai 19. toukokuuta 2022

In english    Sivukartta    Etusivulle

SUOMENLAPINKOIRIEN Pevisa-OHJELMA

Voimassa 31.12.2024

Rotuhygieniset toimenpiteet perinnöllisten nivel- ja silmäsairauksien kurissa pitämiseksi suomenlapinkoiralla.

1. Sairauksien tutkiminen

Suomenlapinkoiran silmät tulee tutkia ennen astutusta. Silmätarkastustulos ei saa olla kahta (2) vuotta vanhempi koiran astutushetkellä. Tutkimustulos ei vaikuta rekisteröintiin.

Lonkkaröntgenkuvaus on tehtävä hyvissä ajoin ennen suunniteltua astutusajankohtaa. Lonkkakuvauksen voi suorittaa kuka tahansa eläinlääkäri, jolla on käytössään tarvittava röntgenlaitteisto. Kennelliiton asiantuntijaeläinlääkäri lausuu kuvat ja virallinen tulos lausunnosta tulee olla saatu ennen astutusta. D-lonkkaisen saa yhdistää vain A/A-lonkkaiseen parituskumppaniin (D-lonkkaiseksi lasketaan myös koira, jonka toinen lonkka on parempi kuin D).

Pentueen emän että isän vähimmäisikä täytyy astutushetkellä olla vähintään 22 kuukautta.

Koiran on tutkimushetkellä oltava tunnistusmerkitty.

Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunnan esityksestä Suomen Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta voi myöntää poikkeuksia tarkastuspakosta.

Silmätutkimuksia suorittavat eri puolilla maata olevat koulutetut ja Suomen Kennelliiton valtuuttamat eläinlääkärit. Kahden eläinlääkärin eriävään tutkimustulokseen voi hakea ratkaisua Kennelliitosta. Tuolloin päätöksen tekevät Kennelliiton asiantuntijaeläinlääkärit paneelissaan.

2. Jälkeläismäärärajoitukset

Urokselle rekisteröidään elinaikanaan Suomen Kennelliiton rekisteriin korkeintaan 70 jälkeläistä.

Uroksen jälkeläisistä korkeintaan 20 saa olla syntynyt alle viiden vuoden iässä tapahtuneesta astutuksesta (koskee Suomessa syntyneitä jälkeläisiä). Pentue, jossa raja ylittyy, rekisteröidään kokonaisuudessaan.

3. Oikeus osallistua kilpailuihin ja kokeisiin

Silmä- ja nivelsairauksia sairastavilla koirilla on oikeus osallistua koiranäyttelyihin, kokeisiin ja kilpailuihin, elleivät Suomen Kennelliiton säännöt tai eläinsuojelulliset näkökohdat ole esteenä.

4. Kustannukset

Koiran omistaja huolehtii tutkimusten kustannuksista.

Sivun alkuun

Copyright © Lappalaiskoirat ry 2021